Circuit Kyrgyzstan–Kazakhstan–Tadjikistan–Uzbekistan–Turkmenistan

Bishkek – Dushanbe – Tashkent – Samarkand – Bukhara – Khiva – Ashgabat, 16 zile

22 august 06 septembrie 2021

Grupuri cu insotitor


Descoperă cele 5 Stanuri ale Asiei Centrale


Vino alături de noi să păşim împreună pe tărâmul colorat al Asiei Centrale și să trăim magia celor 5 Stanuri: Kyrgyzstan – Kazakhstan – Tadjikistan – Uzbekistan – Turkmenista. Toate acestea împărtășesc același sufix Persan care înseamnă „ținut al...” [poporului].

Dacă îți dorești să călătorești departe de orice ai mai experimentat, acest circuit este perfect pentru tine. Asia Centrală este bogată în artă și cultură, fiind încă istoric strâns legată de legendarul Drum al Mătăsii. A reprezentat o răscruce de drumuri pentru oamenii care transportau bunuri sau idei între Europa și Asia, facilitând legături cu țările musulmane.

Vei fi fascinat de diversitatea uimitoare a peisajelor naturii din Kazakhstan, cât și de elementele culturiale, cu ale lor minuni arhitecturale.


Ziua 1: Bucureşti – Istanbul – Bishkek (Kyrgyzstan)


Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă. Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, de unde se va pleca spre Bishkek, capitala şi în acelaşi timp cel mai mare oraş al statului Kyrgyzstan.


Ziua 2: Bishkek


Sosire la ora 08:50 la Bishkek, cunoscut anterior şi ca Pishpek şi Frunze, centru administrativ al provinciei Chuy care înconjoară oraşul. Situat la aprox. 800 m altitudine, Bishkek este mărginit de lanţul montan Tian Shan, al cărui cel mai înalt vârf ajunge la înălţimea de 4855 m.

Vom face un tur panoramic şi pietonal care va include Piaţa Victoriei unde vom vedea monumentele dedicate soldaţilor morţi în cel de-al Doilea Război Mondial, Piaţa Ala-Too, statuile lui Erkindik şi Lenin, expoziţii ale artiştilor locali, schimbarea gărzii, Parcul Panflov, zona Filarmonicii Naţionale, Parcul Ala Archa după care vom vizita Muzeul Frunze şi Biserica Ortodoxă Rusă.

Cină la un restaurant local şi cazare la Hotel Plaza 4* (sau similar 4*). 


Ziua 3: Bishkek – Almaty (Kazakhstan)


Mic dejun.

Plecare spre Kordai, punctul de frontieră cu Republica Kazakhstan, situată în partea centrală a Asiei, locul în care vechiul întâlneşte noul şi unde semnele civilizaţiei occidentale se îmbină armonios cu vechile tradiţii.

Vom continua călătoria spre Almaty, cunoscut şi sub denumirea Alma-Ata, cel mai mare oraş din Kazakhstan, fosta capitală a ţării între anii 1929 – 1998. În ciuda faptului că a pierdut statutul de capitală în favoarea oraşului Astana în 1997, Almaty rămâne principalul centru economic al Kazakhstanului. Pentru a cunoaşte mai bine istoria locului vom vizita Muzeul de Istorie, care reflectă istoria întregii ţări şi a naţiunii.

Cină la un restaurant local şi cazare la Hotel Shera Park Inn 4* (sau similar 4*).


Ziua 4: Almaty


Mic dejun.

Ziua va debuta cu turul panoramic de oraş care va include Parcul Panfilov, unul dintre cele mai vechi din Almaty, denumit astfel după Batalionul al 28-lea Panfilov care s-a remarcat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Catedrala Zenkov, una dintre clădirile unice în lume, construită în totalitate din lemn, fără a se fi folosit obiecte de prindere din fier, Memorialul şi Flacăra veşnică, dedicate memoriei soldaţilor care şi-au dat viaţa pentru independenţa ţării.

Vom vizita Muzeul Naţional de Instrumente Muzicale, unde vom putea asculta instrumente muzicale vechi, care datează din sec. al XVII-lea şi Bazarul Verde.

În continuarea zilei vom ajunge în Cheile Medeo, binecunoscute pentru patinoarul situat la cea mai mare altitudine din lume şi pentru barajul construit aici pentru a proteja oraşul. Vom urca cu telecabina pentru a admira Valea Chimbulak, după care vom vizita Parcul Naţional Kok Tobe, de unde vom putea admira o frumoasă panoramă a oraşului.

Ne vom îndrepta apoi spre satul Alma Arasan unde vom vizita Ferma Vulturilor şi unde vom putea asista la un spectacol demonstrativ de vânătoare cu vulturi.

Cină la un restaurant local şi cazare la Hotel Shera Park Inn 4* (sau similar 4*).Ziua 5: Almaty – Dushanbe (Tadjikistan)Mic dejun.

Transfer la aeroport pentru zborul companiei Air Astana spre Dushanbe, capitala şi cel mai mare oraş din Tajikistan. În traducere din limba tadjică, Dushanbe, înseamnă "luni", numele reflectând faptul că oraşul s-a dezvoltat pe locul în care, în trecut, se afla un sat cunoscut de localnici pentru piaţa care se desfăşura în fiecare zi de luni.

Întâlnire cu reprezentantul local pentru un tur panoramic al oraşului care va include Parcul Rudaki, unde se află cel de-al doilea cel mai înalt catarg pentru steaguri din lume cu o înălțime de 165 m, care a intrat în Cartea Recordurilor în anul 2011, exact la timp pentru aniversarea a 20 de ani de independență a Tajikistanului, Monumentul dedicat lui Ismoili Somoni, strămoş̦ul națiunii Tajik, Clădirea Spiritului Naţional, Piaţa Dusti, cea mai mare din capitală şi Rudaki Prospekt.

Vom vizita apoi Muzeul Naţional Tajik de Antichităţi, inaugurat în anul 2001, care expune artefacte aparţinând istoriei islamice şi preislamice tadjice (greacă, bactriană, zoroastriană, budistă şi hindusă) şi care confirmă că Tajikistanul a fost o importantă răscruce în Asia Centrală, a cărui piesă de rezistență este statuia lui Buddha culcat în Nirvana, cu o vechime de 1400 ani, cu o lungime de 14 m şi care a fost creată de civilizaţia Kushan, cea care a realizat şi statuia lui Buddha Bamiyan din Afganistan.

Cină la un restaurant local şi cazare la Hotel Atlas 4* (sau similar 4*).


Ziua 6: Dushanbe – Istarafshan – Khujand


Mic dejun.

Plecare spre Istarafshan trecând prin peisaje spectaculoase și vom trece prin două tuneluri, având fiecare câte 5.500 m. Istoria orașului Istarafshan a influențat caracterul oamenilor care trăiesc aici, într-un loc fascinant, cu unele dintre cele mai vechi și mai intacte clădiri islamice din Tadjikistan, unde a fost păstrată structura tradițională a străzilor orașului vechi.

Vom vizita Moscheea și Medresa Kok Gumbaz și Mausoleul lui Chor Gumbaz. Vom continua călătoria spre Khudjand, trecând pe lângă Fortăreața Mugh-Teppa.

Sosire la Khujand, al doilea oraş ca mărime al Tadjikistan-ului, situat pe Râul Syr Darya. Cină la un restaurant local şi cazare la Hotel Parliament Palace 3* (sau similar 3*).


Ziua 7: Khujand – Tashkent (Uzbekistan)


Mic dejun.

Dimineaţa va debuta cu turul panoramic al oraşului, care va include Moscheea Sheikh Muslihiddin, Palatul Arbob, Bazarul oriental Payshanba, cel mai mare bazar din Asia Centrală, după care vom vizita Muzeul de Arheologie şi Fortificaţie, situat aşa cum sugerează şi denumirea, într-o fortificaţie care datează din sec. VII-VIII.

Transfer la graniţa dintre Tajikistan şi Uzbekistan pentru formalităţile vamale. Călătoria va continua către Tashkent, capitala Uzbekistanului din anul 1930.

Cină la un restaurant local şi cazare la Hotel City Palace 4* (sau similar 4*).


Ziua 8: Tashkent – Samarkand


Mic dejun.

Vom începe ziua cu un tur panoramic al oraşului Tashkent, care va include Piaţa Independenţei, Piaţa şi Monumentul Amir Temur, Piaţa Alisher Navoi, Memorialul Cutremurului şi Piaţa Imamului Khast, epicentrul oraşului, cu Mausoleul Kaffal Shashi, cu Medresa Barakh Khan şi Moscheea Tillya Sheikh după care vom vizita Muzeul de Arte Aplicate, construit la sfârşitul sec. al XIX-lea de către meşteşugarii locali.

În continuarea zilei vom pleca spre Samarkand, citadela splendorilor din Asia Centrală, pentru cină şi cazare la Hotel Orient Star 4* (aripa nouă) (sau similar 4*).


Ziua 9: SamarkandMic dejun.

Samarkand este un oraş al puterii şi declinului în acelaşi timp, datorită istoriei tumultoase pe care a trăit-o. De la oraş strategic şi nod comercial al caravanelor de pe legendarul Drum al Mătăsii în periplul lor către China, India şi Persia, până la rolul de capitală pe care l-a jucat de-a lungul timpului sub dominaţia diferitelor imperii şi naţiuni, Samarkandul a rămas neschimbat şi a ascuns în multitudinea obiectivelor sale turistice toată moştenirea cultural-artistică pe care i-au lăsat-o cei care l-au locuit. Vreme de secole a fost o capitală a Islamului moderat şi luminat, un centru al dervişilor şi sufiţilor, savanţilor, astronomilor şi medicilor din această parte a lumii.

Turul de oraş va include Piaţa Registan, în traducere “locul nisipos”, care a devenit centrul oficial al oraşului încă din vremea lui Timur Lenk. Piaţa este străjuită de cele 3 medrese importante ale oraşului aflate sub patronajul UNESCO: Medresa lui Ulugbek, Medresa Sher - Dor şi Medresa Tilla Kari.

Turul va continua cu Moscheea Bibi Khanum, numită aşa în cinstea celei mai iubite soţii a lui Timur Lenk, Bazarul Siab, Necropola Shakhi - Zinda, ansamblu de mausolee datând din perioada sec. XI – XII, care conform legendei a fost construit deasupra mormântului lui Kussam, fiul lui Abbas şi nepotul Profetului Mahomed.

Cină la un restaurant local şi cazare la Hotel Orient Star  4* (aripa nouă) (sau similar 4*).


Ziua 10: Samarkand – Bukhara


Mic dejun.

Dimineaţa vom vizita Observatorul lui Ulugh Beg, marele astronom şi matematician şi totodată nepotul lui Timur Lenk, Mausoleul Gur-Emir al lui Timur Lenk, cel care construia macabre piramide din capetele învinşilor săi, situl arheologic Afrosiab şi Centrul de hârtie din mătase, pentru a observa tradiţiile vechi de producere a hârtiei.

În continuarea zilei vom pleca spre Bukhara, capitala provinciei cu acelaşi nume, cel de-al 5-lea oraş ca mărime al ţării, care s-a remarcat de-a lungul timpului ca important centru cultural şi artistic, ca de altfel şi ca un important nod comercial pe Drumul Mătăsii. Oraşul a fost o lungă perioadă de timp, respectiv între sec. IX – X, capitala Imperiului Samanid, fiind numit pentru multă vreme “Stâlpul Islamului”, deoarece pe lângă viaţa activă spirituală care a înflorit aici, a fost îndrăgit şi folosit ca reşedinţă de mari personalităţi ale lumii intelectuale persane, în perioada Evului Mediu.

Înainte de a intra în Bukhara vom vizita Sitora-i-Mokhi Khosa, unde vom admira reşedinţa ultimului emir de Bukhara.

Cină şi cazare la Hotel Devon (sau similar).Ziua 11: Bukhara


Mic dejun.

Zi dedicată explorării oraşului-oază Bukhara, prilej cu care vom vizita cele mai importante medrese, moschei şi monumente ale oraşului, precum Mausoleul dinastiei Samanide, care datează din sec. IX – X, o capodoperă a arhitecturii funerare islamice, considerată a fi primul mausoleu islamic din Asia Centrală, Mausoleul Chashma – Ayub, bazarul local, Moscheea Bolo Khauz, Medresa Chor Minor, utilizată în trecut ca bibliotecă pentru studenţi, Complexul Liabi – Khauz, compus din medresele Nodir-Divan-beghi, Kukeldash şi Khonako, Moscheea Magoki – Attari, Fortăreaţa Ark, reşedinţa fortificată a Emirului din Bukhara şi Ansamblul Poi-Kalyan, al cărui minaret principal este simbolul oraşului.

În încheierea zilei vom asista la o reprezentaţie artistică tradiţională în curtea interioară a Medresei Nodir Divan Begi (dacă nu va ploua).

Cină la o familie locală şi cazare la Hotel Devon (sau similar).


Ziua 12: Bukhara – Khiva


Mic dejun.

Plecare spre Khiva de-a lungul Deşertului Kyzylkum sau “deşertul roşu”, cum mai este numit în limba turkmenă, Khiva fiind unul dintre principalele oraşe şi puncte de oprire de pe celebrul Drum al Mătăsii. Deşi despre acest oraş legenda spune că ar fi fost construit de însuşi Shem, fiul biblicului Noe, dovezile arheologice îi situează apariţia în sec. al VIII-lea, când este amintit ca cetate importantă şi punct comercial pentru caravanele de negustori care parcurgeau Drumul Mătăsii din Asia către estul şi vestul Europei.

Cină şi cazare la Hotel Asia Khiva 3* (sau similar 3*).           


Ziua 13: KhivaMic dejun.

În această zi vom face un tur al oraşului Khiva care va include partea veche a oraşului, Ichan – Kala, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, zonă înconjurată cu ziduri puternice care datează din Evul Mediu, cu porţi orientate către toate cele 4 puncte cardinale, conferind astfel întregului ansamblu înfăţişarea unei fortăreţe. În “cetatea” care parcă a rămas încremenită în istorie, în care în orice moment ne-am aştepta să intre o caravană încărcată cu mirodenii, vom fi uimiţi de frumuseţea medreselor şi a minaretelor care domolesc cu albastrul lor strălucitor asprimea şi arşiţa naturii înconjurătoare.

Vom vizita Palatul Tash – Khauli unde vom vedea din curtea interioară Kurynysh Khana, folosită în timpuri străvechi la recepţiile oficiale, o splendidă cameră cu portice monumentale, împodobite cu ornamente asemănătoare stilului majolica din Portugalia.

Vom descoperi apoi o altă mărturie a stilului arab arhaic, Moscheea Juma, care datează din sec. al X-lea şi minaretul situat în apropierea acesteia care datează încă din sec. al IX-lea. Vom vizita în continuare Mausoleul Seyid Allauddin şi Moscheea Bagbanli care datează din sec. al XIV-lea. În timpul turului vom mai vedea pe lângă pleiada de medrese construite în sec. XVII – XVIII şi Mausoleul Pakhlavan-Makhmud, Minaretul Kalta Minor, Medresa Mukhammed Amin Khan, Medresa şi Minaretul Islam Khodja.

În încheierea turului, ne vom opri în punctul panoramic de pe platforma Ak – Sheikh Bobo pentru a surprinde cele mai frumoase fotografii.

Cină la un restaurant local şi cazare la Hotel Asia Khiva 3* (sau similar 3*).


Ziua 14: Khiva – Kunya-Urgench – Tashauz – Ashgabat (Turkmenistan)


Mic dejun.

Plecare spre Shavat, pentru tranzitarea frontierei cu Turkmenistan, de unde ne vom îndrepta spre Kunya-Urgench, înscris în anul 2005 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cel mai vechi oraş al Asiei Centrale, a cărui istorie coboară în negura vremurilor până în timpurile de glorie ale Imperiului persan.

Vom face turul aşezării care va include vizitarea mausoleelor care sunt închinate unor personalităţi marcante ale istoriei antice şi medievale, precum Mausoleul Najmeddin Kubra, închinat lui Najm Al-Din Kubra, personaj important din sec. al XIII-lea, fondatorul sufismului în religia islamică, obiectiv vizitat de mulţi pelerini, renumit pentru poarta sa decorată cu aquamarin şi teracotă şi Mausoleul Turabek Khanym, edificiu fără pereche, reprezentativ pentru stilul arhitectonic islamic timpuriu, închinat fiicei hanului uzbek care a stăpânit zona în sec. al XII-lea, despre care se spune că ar fi convertit la islam întreaga regiune.

În continuare vom vizita Mausoleul sultanului Tekesh, care datează încă din perioada pre-mongolă, remarcabil prin designul decorativ exuberant (pentru perioada în care a fost construit), Mausoleul Fakhreddin Razi şi vom vedea Minaretul Kutlug Temir, cel mai înalt minaret monument din Asia Centrală.

Cină la un restaurant local. Transfer la aeroportul din Tashauz pentru zborul companiei Turkmenistan Airlines către Turkmenistan, celebru pentru caii săi de rasă, resursele de gaze naturale, covoarele care se realizează aici, precum şi pentru măiestria prelucrării bijuteriilor pentru femei. După sosirea în Ashgabat, capitala Turkmenistanului, vom fi transferaţi la Hotel Archabil 5* (sau similar 5*) pentru cazare.Ziua 15: AshgabatMic dejun.

Dimineaţa ne vom deplasa spre oraşul antic Nissa, capitala puternicului Imperiu Parthian care a existat cu mai bine de 2000 de ani în urmă, unde vom vizita ruinele palatelor, templelor şi mormintelor regale, după care vom descoperi Moscheea Turkmenbashi din Kipchak.

Întoarcere în Ashgabat, oraș plin de cupole și statui din marmură albă și din aur, care a intrat în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind unul dintre cele mai bogate din lume, lucru posibil datorită faptului că președintele ţării este deținătorul celor mai mari rezerve de gaz din lume. Turkmenistanul deţine de altfel recordul pentru cea mai mare densitate de clădiri din marmură de pe glob, aprox. 4,5 milioane de m3 îmbrăcând 543 de clădiri. Densitatea imensă, echivalentul a 632 de terenuri de fotbal, a fost, de asemenea, omologată şi în Guinness Book încă din anul 2013, deşi de atunci a continuat să se contruiască.

Vom face un tur panoramic al “Oraşului Dragostei” cum mai este numit Ashgabat-ul în limba persană, care va include Parcul Independenţei, Piaţa Palatului, Moscheea Ertogrulgazy şi Monumentul Cutremurului, după care vom vizita Muzeul Naţional de Istorie, compus din 7 galerii, ilustrând istoria culturii moderne şi etnografia Turkmenistanului.

Cină la un restaurant local şi cazare la Hotel Archabil 5* (sau similar 5*).


Ziua 16: Ashgabat – Istanbul – Bucureşti


Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, de unde vom pleca spre Bucureşti.


Locatie Denumire Nr. stele Tip camera
Bishkek Plaza 4* Dublă standard
Almaty Shera Park Inn 4* Dublă standard
Dushanbe Atlas 4* Dublă standard
Khujand Parliament Palace 3* Dublă standard
Tashkent City Palace 4* Dublă standard
Samarkand Orient Star 4* Dublă standard
Bukhara Devon 4* Dublă standard
Khiva Asia Khiva 3* Dublă standard
Ashgabat Archabil 5* Dublă standard
Ruta Data decolarii Data aterizarii Companie
București -> Istanbul 21:35 22.08.2021 23:00 22.08.2021
Istanbul -> Bishkek 00:40 23.08.2021 08:50 23.08.2021
Almaty -> Dushanbe 10:40 26.08.2021 11:30 26.08.2021 Air Astana
Tashauz -> Ashgabat 23:00 04.09.2021 23:50 04.09.2021 Turkmenistan Airlines
Ashgabat -> Istanbul 02:55 06.09.2021 05:10 06.09.2021
Istanbul -> Bucureşti 07:10 06.09.2021 08:30 06.09.2021
Orele de zbor sunt ore locale. Pot interveni modificari din partea companiei aeriene.

3450€ Reducere -210€
3240€
/pers. taxe incluse

Servicii incluse:

 • Taxe aeroport
 • Transport intercontinental cu avionul rutele: Bucureşti – Istanbul – Bishkek; Ashgabat – Istanbul – Bucureşti cu compania Turkish Airlines
 • Transport continental cu avionul ruta: Almaty – Dushanbe; Tashauz – Ashgabat cu companiile Air Astana şi Turkmenistan Airlines
 • Transport cu autocar / microbuz în Kyrgyzstan, Kazakhstan, Uzbekistan şi Turkmenistan şi cu microbuz şi minivan de 5 locuri în Tajikistan
 • Asistență și traducere din partea agenției pe întreaga durată a deplasării prin însoțitorul de grup
 • Ghizi locali
 • 14 nopţi de cazare în hoteluri de 5*, 4* şi 3*, după cum urmează:
 • - 1 noapte Bishkek
 • - 2 nopți Almaty
 • - 1 noapte Dushanbe
 • - 1 noapte Khujand
 • - 1 noapte Tashkent
 • - 2 nopți Samarkand
 • - 2 nopți Bukhara
 • - 2 nopți Khiva
 • - 2 nopți Ashgabat
 • Mesele menţionate în program:
 • - 13 mic dejunuri
 • - 14 cine
 • 1 sticlă de apă (0.5 l) / pers. / zi
 • Transferurile, tururile şi excursiile menţionate în program
 • Taxe de intrare la obiectivele menţionate în program
 • Asigurare medicală și storno
 • Asigurare în caz de insolvabilitate / faliment al agenţiei de turism

Nu sunt incluse:

 • Taxa de viză pentru Kyrgyzstan: 60 usd/pers.
 • Taxa de viză şi procesare pentru Tajikistan: 60 usd/pers.
 • Taxa de viză şi frontieră pt. Turkmenistan: 70 usd/pers.
 • Taxe de ieşire de pe aeroporturi - dacă este cazul
 • Bacşişuri: 75 usd/pers., pentru ghizi, şoferi

Observatii:

 • Paşaport valabil minim 6 luni de la data încheierii călătoriei
 • Paşaport scanat color, rezoluţie mare
 • 2 poze (3 cm x 4 cm) pe care trebuie să le aveţi la dvs. la plecarea în excursie pt. viza pt. Kyrgyzstan pe care o veţi obţine pe aeroportul din Bishkek
 • 2 poze (3,5 cm x 4,5 cm) pe care trebuie să le aveţi la dvs. la plecarea în excursie pt. viza pt. Turkmenistan
 • 1 poză digitală (5 cm x 6 cm) pe fundal deschis, rezoluţie mare, format jpg, pt. invitaţia pt. Viza pt. Turkmenistan
 • Conform regulilor frontierelor dintre Kyrgystan - Kazakhstan (aprox. 300 m) şi dintre Tajikistan - Uzbekistan (aprox. 900 m) acestea se vor traversa pe jos
 • Frontiera dintre Uzbekistan - Turkmenistan (aprox. 1000 m) se poate trece cu minivanuri – contra unei taxe care se va plăti personal la fața locului (aprox. 3 usd/pers.)