Circuit Etiopia

Addis Abeba – Lacul Chamo – Turmi – Valea Omo – Mago – Lacul Tana – Bahir Dar, 15 zile

24 octombrie 7 noiembrie 2021

Grupuri cu insotitor


Trăiește o experiență completă în Etiopia - un tărâm al cafelei și triburilor autentice


Te invităm într-un tur istoric în partea de nord a ţării, pentru că Etiopia este o ţară cu un trecut antic, unde veţi „urmări paşii” Reginei din Saba şi al Regelui Solomon, vă veţi simţi binecuvântaţi în apropierea Sfântului Chivot al Legii şi veţi fi încântaţi de zona Lacului Tana, un fel de Bucovină a Etiopiei.

Munţi înalţi, ape albastre sau de culoarea ceaiului, savane, Valea Marelui Rift, expediţia etnografică în Valea Omo din sudul Etiopiei, ultimul bastion al comunităţilor tribale, sunt numai o parte dintre motivele pentru care nu ar trebui să refuzaţi această invitaţie unică!


Ziua 1: Bucureşti – Istanbul – Addis Abeba


Întâlnire cu conducătorul de grup la Aeroportul Henri Coandă. Plecare spre Istanbul cu compania Turkish Airlines, de unde se va pleca spre Addis Abeba. Sosire în capitala Etiopiei, a patra metropolă ca mărime din Africa, cunoscută şi sub denumirea de “floare nouă”, deoarece oraşul a fost fondat relativ recent, în anul 1886, de către Împăratul Menelik al II-lea şi soţia sa Împărăteasa Taitu, la poalele falnicului Munte Entoto, care are o înălţime de 3.200 m.

Întâlnire cu reprezentantul local şi transfer pentru cazare în Addis Abeba la Hotel Caravan (sau similar).


Ziua 2: Addis Abeba – Langano


Mic dejun.

Dimineaţa ne vom îndrepta spre una dintre bisericile din Addis Abeba. În continuarea zilei ne vom îmbarca în vehicule 4x4 şi vom porni spre sud, în direcţia Arba Minch, spre zona lacurilor din regiunea Riftului.

Vom face o oprire la unul dintre lacurile de crater de la Debre Zeit, Lacul Bishoftu, de unde itinerarul va continua spre sud, unde vom admira lacurile Văii Marelui Rift de la Ziway, unde trăiesc foarte multe specii de păsări.

Dejun în timpul vizitelor. Cină și cazare în Langano la Hotel Sabana Beach Resort (sau similar).


Ziua 3: Langano – Arba Minch


Mic dejun.

Ne vom îndrepta spre Wolayta Sodo, celebru centru universitar, după care ne vom deplasa spre satul Chencha al tribului Dorze, care locuieşte pe muntele care domină zona. Cei din tribul Dorze sunt poate cei mai dezvoltaţi indigeni, fiind foarte muncitori; ei sunt cei care “îmbracă” toată zona, fiind ţesători renumiţi, dar nu numai hainele celor din Dorze sunt faimoase, ci şi colibele lor de bambus înalte de 8-12 metri.

Dejun în timpul vizitelor. Traseul va continua spre Arba Minch, oraşul celor 40 de izvoare, fiind în acelaşi timp și cel mai mare târg din sudul ţării, cel mai important oraş din colţul de sud-vest al ţării, poarta de acces către zona tribală a Văii Omo.

Cină şi cazare în Arba Minch la Paradise Lodge (sau similar).


Ziua 4: Arba Minch – Lacul Chamo – Turmi


Mic dejun.

Plimbare matinală cu barca pe Lacul Chamo, prilej de a vedea cei mai mari crocodili africani, hipopotami şi frumoasele păsări de apă, precum Kingfisher şi Fish Eagle. Lacul Chamo face parte din Parcul Naţional Netschsar, în limba amhară “iarbă albă” sau “câmpie albă”. Microclimatul este identic cu cel din Maasai Mara sau Serengeti, aici trăind peste 300 de specii de mamifere. Principala atracţie o reprezintă desigur fauna, mai precis crocodilii, hipopotamii, pelicanii şi multe alte păsări de baltă.

Crocodile Market” este locul din Africa cu cea mai mare concentraţie de crocodili în libertate. Va fi un adevărat spectacol să vedem multe specimene de crocodili, unele chiar gigantice, navigând elegant pe lângă barca noastră sau stând la soare, alături de pelicani. Parcul este populat de o mare varietate de animale precum antilopele Dik Dik, zebrele Burchell, gazelele Grant, specia endemică de antilope Swayne etc.

Dejun în timpul vizitelor. Ne vom deplasa apoi spre Konso, prilej cu care vom admira peisajul “ondulat” al zonei. Zona Konso este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită tradiţiilor ancestrale deosebite care se întind pe parcursul a 21 de generaţii (peste 400 de ani).

Ne vom deplasa pentru cină și cazare în Turmi la Buska Lodge (sau similar).Ziua 5: Turmi – Valea Omo – Jinka


Mic dejun.

În această zi ne vom deplasa spre sud-vest, la Omorate, pentru a vizita tribul Dasenech. Omorate se află situat pe malurile râului Omo, unde semi-nomazii Dasanech își protejează colibele ușoare cu spini de animalele sălbatice.

Dejun în timpul vizitelor. În continuarea zilei ne vom deplasa spre Jinka, unde vom avea prilejul de a vedea membrii mai multor triburi diferite, inclusiv membrii triburilor Hamer.

Cină și cazare în Jinka la Eco Lodge (sau similar).


Ziua 6: Jinka – Mago – Addis Abeba


Mic dejun.

În această zi vom traversa Parcul Naţional Mago către cel mai original şi interesant trib din Valea Omo, tribul murşilor care numără numai vreo 6500 de suflete. Celebrii murşi sunt semi-nomazi, locuiesc în sezonul uscat pe pantele vestice ale văii Omo, unde cultivă sorg, porumb şi legume, unde vânează şi pescuiesc, iar în sezonul umed îşi pasc cirezile în stepa Tama. Bărbaţii murşi sunt războinici recunoscuţi, iar femeile sunt renumite pentru farfuriile introduse în buză şi coarnele în urechi, obicei considerat semn de frumuseţe.

Dejun la Jinka. Transfer la aeroport pentru zborul spre Addis Abeba. Cină și cazare în Addis Abeba la Hotel Caravan (sau similar).


Ziua 7: Addis Abeba – LalibelaMic dejun.

Transfer la aeroport pentru zborul spre Lalibela, loc important de pelerinaj şi devoţiune al creştinătăţii etiopiene, oraş care poartă numele Regelui Lalibela, cel care a construit aici primele biserici din piatră la sfârşitul sec. al XII-lea, începutul sec. al XIII-lea. Lalibela sau “Noul Ierusalim” este unul dintre cele mai remarcabile locuri ale creştinătăţii, înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1978, oraş unde se află peste 200 de biserici, unele ascunse în peşteri, dintre care 11 sunt considerate a fi „a 8-a minune a lumii”, capodopere de arhitectură şi artă.

După dejun vom vizita complexul de biserici care aparţin primului grup de biserici din Lalibela. Remarcabilele structuri sunt săpate în interior şi exterior în rocă solidă, fiecare clădire unică din punct de vedere architectural reflectând execuţii meşteşugit realizate, unele dintre ele fiind decorate cu picturi fascinante. Aceste edificii remarcabile au rămas locuri de rugăciune până în zilele noastre. Vom vizita biserici precum Bete Maryam, Bete Dangil, Bete Golgota, Bete Maka etc..

Cină şi cazare în Lalibela la Hotel Panoramic View (sau similar).


Ziua 8: Lalibela - oraşul sfânt al Etiopiei


Mic dejun.

Dimineaţa ne vom îndrepta spre Mănăstirea Asheton Maryam. În comparație cu bisericile extraordinare din Lalibela, arhitectura lui Asheton Maryam poate părea relativ simplă. Cu toate acestea, adevărata atracție a acestei mănăstiri este spectaculosul peisaj montan în care se găsește. Lalibela și zona înconjurătoare rămân un centru important pentru creștinismul etiopian până în prezent, iar Asheton Maryam nu este diferită. Mănăstirea este încă în uz activ, un preot locuind acolo cu normă întreagă pentru a-i întâmpina pe închinători și vizitatori.

Există multe obiecte sacre găsite la Asheton Maryam, inclusiv cruci și o Biblie ilustrată cu desene colorate și complicate, prezentate de preot pentru vizitatori. Asheton Maryam este una dintre cele trei mănăstiri populare din munții din afara orașului Lalibela, celelalte fiind Yemrehane Krestos și Na’akuto La’ab.

Dejun în timpil vizitelor.

După cină, vom vizita una dintre cele mai mari biserici ”cioplite” în piatră, Biserica Bete Medhane Alem, Salvatorul Lumii, care are în partea nord-estică trei morminte tăiate în stâncă atribuite lui Abraham, Isac şi Iacob. Cazare în Lalibela la Hotel Panoramic View (sau similar).


Ziua 9: Lalibela


Mic dejun.

Pentru cei care nu doresc să se trezească pentru micul dejun, ziua va începe cu dejunul, după care vom porni să vizităm cel de-al doilea grup de biserici în piatră din oraş, care reprezintă cele şapte trepte ale Paradisului. Vom vizita bisericile Bete Aba Libanos, Bete Emmanuel, Bete Merkurios, Bete Gabriel Raphael şi Biserica Bete Giorgis (Sf. Gheorghe), care este considerată a fi cea mai frumoasă biserica monolitică în formă de cruce, simbolul Arcei lui Noe, care a devenit imaginea-simbol a Lalibelei.

În continuarea zilei, vom participa la o ceremonie tradiţională a cafelei, într-un local special din Lalibela. Cină şi cazare în Lalibela la Hotel Panoramic View (sau similar).


Ziua 10: Lalibela – Gondar


Mic dejun.

Transfer la aeroport pentru zborul spre Gondar, cel mai “european” oraş al Etiopiei, inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, oraş situat la o altitudine de 2.500 m, care a fost pentru o perioadă de 236 de ani capitala Etiopiei, din perioada împăratului Fasilides (anul 1632) până la căderea lui Tewodros (anul 1868), timp în care s-au construit numeroase castele şi clădiri după standarde europene, ceva unic pentru continentul african, palatele fiind construite în stil iberic.

Vom face turul panoramic al oraşului “portughez”, care va include „Combinaţia regală”, cu castele măreţe, construite în stilul Evului Mediu european: Palatul împăratului Fasilides, Castelul împăratului Iyasu I, fiul lui Johanes, Biblioteca lui Fasilides, fiul împăratului Yohannes, Sala Mare sau “Casa Cântecului” a împăratului David al III-lea, Lungul V, formă care cuprinde cele două etaje din palat care au aparţinut împărătesei Mentewab.

Dejun în timpul vizitelor.

În continuarea zilei vom vizita cea mai frumoasă biserică care nu a fost niciodată distrusă, Debre Berhan Selassie sau “Treimea de pe Muntele Luminii” (Muntele Schimbării la Faţă), celebră pentru “fețele îngerilor înaripaţi”, 104 la număr, care decorează plafonul şi datorită cărora i se mai spune “Capela Sixtină a Etiopiei”.

Cină şi cazare în Gondar la Hotel Taye Belay (sau similar).Ziua 11: Gondar – Lacul Tana – Bahir Dar


Mic dejun.

Zi dedicată explorării Lacului Tana cu barca. Vom vizita cu acest prilej 3 mănăstiri vechi şi anume Ura Kidane Mihret, Narga Selassie şi Debre Sina Mariam. Lacul Tana, una dintre comorile naturale ale Etiopiei, cu o suprafaţă de aprox. 3600 km2 este presărat cu 37 de insule dintre care 20 adăpostesc fascinante biserici şi mănăstiri, dintre care unele datează din sec. al XIII-lea, decorate cu fresce viu colorate.

Vom începe cu vizitarea mănăstirii Ura Kidane Mihret, localizată în Peninsula Zege, considerată una dintre cele mai atractive biserici din regiunea Lacului Tana. Actuala biserică datează din sec. al XVI-lea, cu pereţi decoraţi cu numeroase picturi murale. Vom continua cu vizitarea mănăstirii Narga Selassie, situată pe Insula Dek, cea mai mare insulă a lacului Tana. Biserica a fost construită de Împărăteasa Mentewab la sfârşitul sec. al XVIII-lea şi are la intrare un portret al exploratorului scoţian James Bruce, cel care a vizitat la sfârşitul sec. al XIX-lea capitala de atunci, Gondar.

Dejun picnic. În final vom vizita Mănăstirea Debre Sina Mariam, situată în partea de nord a lacului Tana, construcţia sa datând din Evul Mediu. Ne vom deplasa apoi spre Bahir Dar pentru cină și cazare la Hotel Jacaranda (sau similar).


Ziua 12: Bahir Dar – Addis Abeba


Mic dejun.

În prima parte a zilei vom pleca spre Cascada Nilului Albastru numită "Tis Issat", în traducere „Fum de Apă”, a cărei cădere de apă este de aprox. 40 m, fiind situată în amonte. Debitul său variază în funcţie de sezon, iar noile hidrocentrale au afectat întrucâtva măreţia acestei cascade, dar priveliştea este una memorabilă.

Dejun în timpul vizitelor. După-amiază transfer la aeroport pentru zborul spre Addis Abeba. Transfer pentru cină şi cazare în Addis Abeba la Hotel Caravan (sau similar).


Ziua 13: Addis AbebaMic dejun.

Zi dedicată vizitării Addis Abebei, un oraş plin de surprize, situat la o altitudine de 2.300 m, cu peisaje contrastante, caracterizat printr-o remarcabilă diversitate, care surprinde prin istoria şi legendele sale. Vom urca pe Muntele Entoto, vom vizita noul Parc Entoto, vom putea fotografia conurile vulcanice din jur și vom avea o frumoasă vedere panoramică asupra capitalei etiopiene. Tot aici vom vizita Biserica Sf. Maria unde a fost încoronat Împăratul Menelik I şi Palatul fondatorului Addis Abebei, Menelik al II-lea, un adevărat muzeu cu obiecte imperiale.

În continuarea zilei vom coborî în oraş pentru dejun, după care vom vizita Muzeul Naţional, unde vom vedea cea mai bine păstrată şi conservată fosilă umanoidă bipedă din lume, scheletul lui Lucy, o “fătucă” în vârstă de aprox. 3,2 milioane de ani, găsită în deşertul Afar. Lucy e faimoasă, deşi tot în Etiopia, a fost găsit în anul 1994, Ardi, un “băieţel” în vârstă de aprox. 4,4 milioane de ani.

După-amiază vom continua cu vizitarea Muzeului de Etnologie adăpostit în fostul palat al împăratului Halie Selassie, o bună introducere în bogata cultură etiopiană. Spre finalul zilei vom vizita Catedrala Sf. Gheorghe, după care ne vom bucura de o cină de rămas bun cu muzică și dansuri. Transfer pentru cazare în Addis Abeba la Hotel Caravan (sau similar).


Ziua 14: Addis Abeba – Istanbul


Mic dejun.

Dimineața vom vizita Palatul Menelik, cunoscut și sub denumirea de Palatul Imperial. Complexul conține mai multe clădiri rezidențiale, capele și clădiri de lucru. A fost construit de Împăratul Menelik al II-lea cu 100 de ani în urmă, fiind cunoscut pentru expansiunea sa teritorială și crearea Etiopiei moderne. În prezent palatul este sediul Primului Ministru, iar grădinile palatului adăpostesc diferite biserici. Cea mai importantă este Mănăstirea Ta'eka Negest Ba'eta Le Mariam (locul de odihnă al regilor). Biserica servește ca mausoleu pentru Împăratul Menelik al II-lea, soția sa Împărăteasa Taitu și Împărăteasa Zewditu, fiica sa și eventualul succesor. Alte biserici din cadrul grădinilor sunt Biserica "Bet Kidane Meheret" și Biserica Debre Mengist St. Gabriel. Dejun în timpul vizitelor.

În continuarea zilei vom merge la Merkato, cea mai mare piaţă în aer liber din estul Africii pentru ultimele cumpărături. Seara, transfer la aeroport pentru plecarea spre Istanbul cu compania Turkish Airlines.


Ziua 15: Istanbul – Bucureşti


Sosire la Istanbul la ora 06:15, de unde se va pleca spre Bucureşti.


Locatie Denumire Nr. stele Tip camera
Addis Abeba Caravan 3* Dublă standard
Langano Sabana Beach Resort 5* Dublă standard
Arba Minch Paradise Lodge 4* Dublă standard
Turmi Buska Lodge 3* Dublă standard
Jinka Eco Lodge 3* Dublă standard
Lalibela Panoramic View 3* Dublă standard
Gondar Taye Belay 3* Dublă standard
Bahir Dar Jacaranda 4* Dublă standard
Ruta Data decolarii Data aterizarii Companie
București -> Istanbul 09:55 24.10.2021 11:20 24.10.2021
Istanbul -> Addis Abeba 18:20 24.10.2021 23:50 24.10.2021
Jinka -> Addis Abeba 00:00 29.10.2021 00:00 29.10.2021 Companie și orar de zbor în curs de confirmare
Addis Abeba -> Lalibela 00:00 30.10.2021 00:00 30.10.2021 Companie și orar de zbor în curs de confirmare
Lalibela -> Gondar 00:00 02.11.2021 00:00 02.11.2021 Companie și orar de zbor în curs de confirmare
Bahir Dar -> Addis Abeba 00:00 04.11.2021 00:00 04.11.2021 Companie și orar de zbor în curs de confirmare
Addis Abeba -> Istanbul 00:45 07.11.2021 06:15 07.11.2021
Istanbul -> București 07:15 07.11.2021 08:35 07.11.2021
Orele de zbor sunt ore locale. Pot interveni modificari din partea companiei aeriene.

4000€ Reducere -270€
3730€
/pers. taxe incluse

Servicii incluse:

 • Taxe aeroport
 • Transport intercontinental cu avionul, compania Turkish Airlines, pe rutele:
 • - Bucureşti – Istanbul – Addis Abeba
 • - Addis Abeba – Istanbul – Bucureşti
 • Transport local cu avionul pe rutele:
 • - Jinka – Addis Abeba
 • - Addis Abeba – Lalibela
 • - Lalibela – Gondar
 • - Bahir Dar – Addis Abeba
 • Însoțitor de grup din partea agenției, asistență și traducere asigurate
 • 13 nopţi de cazare în hoteluri de 3*, 4* şi 5*:
 • - 4 nopţi Addis Abeba
 • - 1 noapte Langano
 • - 1 noapte Arba Minch
 • - 1 noapte Turmi
 • - 1 noapte Jinka
 • - 3 nopți Lalibela
 • - 1 noapte Gandar
 • - 1 noapte Bahir Dar
 • Mesele menţionate în program:
 • - 13 mic dejunuri
 • - 13 dejunuri
 • - 13 cine
 • Transport cu vehicul adaptat la nr. de turişti pentru circuitul de nord
 • Transport cu vehicule 4x4 pentru circuitul de sud (toate taxele de drum şi combustibil incluse)
 • Plimbare cu barca pe Lacul Chamo
 • Explorarea Lacului Tana cu barca
 • Transferurile, tururile şi excursiile menţionate în program
 • Taxele de intrare la obiectivele menţionate în program
 • Taxele de intrare în parcurile naţionale
 • Ghid local vorbitor de limba engleză, însoţitor al grupului pe tot parcursul circuitului
 • Ghizi locali
 • Asigurare în caz de insolvabilitate / faliment al agenţiei de turism

Nu sunt incluse:

 • Taxă viză Etiopia şi procesare acte: 80 euro/pers
 • Taxe de ieşire de pe aeroporturi - dacă este cazul
 • Bacşişuri: 60 euro/pers., pentru ghizi, şoferi, ajutori
 • Excursii opţionale
 • Asigurare medicală de călătorie cu storno + clauza Covid

Observatii:

 • Paşaport valabil minim 6 luni de la data încheierii excursiei, cu minim 2 pagini libere, NU se acceptă pașaport temporar
 • 1 fotografie dimensiuni 3,5 cm x 4,5 cm în format JPEG
 • Formular de viză
 • Copie color scanată pașaport în format JPEG