Descopera Iranul, coroana Persiei antice-de ziua femeii!

Iran: Teheran - Kashan - Isfahan - Meybod - Naein - Yazd - Shiraz, 9 zile

1 9 martie 2022

Grupuri cu insotitor


Exploreaza una dintre cele mai exotice tari din lume, incredibilul Iran!


Bucura-te de ziua femeii intr-un circuit de exceptie in care vei descoperi comoara Persiei antice!

Un taram al frumusetii intruchipate prin culori vii, orase marcate de civilizatii antice, cu bazaruri ce debordeaza de energia  molipsitoare a localnicilor, de palate maiestuase, moschee impresionante, Iran este locul in care te vei simti coplesit de minunatii la fiecare pas si din care vei pleca imbogatit sufleteste. 

Iran, cunoscut si sub numele de Persia, 
poate fi considerata de departe printre cele mai spectaculoase tari de pe Pamant, reprezentand bijuteria din coroana Islamului. Aici veti gasi printre cele mai frumoase exemple arhitecturale, dedicarea lor asupra frumusetii estetice fiind evidenta la fiecare pas.

Daca sunteti atrasi de locuri in care ecourile civilizatiilor antice rasuna de-a lungul veacurilor, atunci Iranul este locul ideal de explorat.  Milenii de civilizatii ce au crescut si decazut de-a lungul timpului - Persanii, Partienii, Safavidii - au trecut cu totii inaintea natiunii moderne ce exista astazi, iar gloria si bogatia lor au insuflat o mandrie si o stabilitate acestei tari care este invidia multor vecini.
 


Unele dintre cele mai mari nume ale istoriei - Cyrus si Darius, Alexandru cel Mare, Genghis Khan - si-au lasat amprenta aici, iar orasele pe care le-au cucerit sau pe care le-au condus sunt printre cele mai frumoase dintr-o regiune bogata cu astfel de ruine.

Cea mai mare atractie a Iranului ar putea fi chiar locuitorii ei. Iranienii, o natiune formata din numeroase grupuri etnice si influentata de mii de ani de greci, arabi, turci si mongoli, sunt mai primitori decat ne putem inchipui! Mereu cu o atitudine calda, binevoitoare si cu zambetul pe buze, ei ofera sa-si imparta si mancarea cu oricine trece prin apropierea locuintei lor, indiferent daca este cunoscut sau strain. 

 Ziua 1: 1 martie Bucuresti - Teheran

Intalnire cu insotitorul de grup pe aeroportul din Otopeni pentru zborul Bucuresti-Teheran, cu escala. Orele de zbor le gasiti la sectiunea zboruri.

Cazare la hotel Karoon 3* sau similar. 

Karoon Hotel este absolut minunat, situat in centrul Teheranului, pe bulevardul istoric din Vali-E-Asr. Locatia unica a hotelului aduce liniste si confort in mijlocul unei parti vibrante a orasului. Hotelul Karoon a castigat mai multe premii si trofee internationale.


Ziua 2: 2 martie Teheran

Mic dejun. 

Astazi ne vom incepe ziua vizitand un patrimoniu mondial, generosul Palat Golestan. Construit in timpul dinastiei Qajar, care s-a ridicat la putere la sfarsitul anilor 1700, acest fabulos complex de ziduri este situat pe o gradina amenajata cu piscine linistite. Multe dintre elementele pe care le veti admira astazi dateaza din secolul al XIX-lea, cand arhitectii si artizanii locali cautau sa integreze stilul traditional persan cu elemente de origine occidentala si rusa.
Cladirile palatului sunt printre cele mai vechi din Teheranul modern si sunt inca considerate o realizare maiastra a erei Qajar.

 

Apoi ne vom plimba in jurul Bazarului Teheran, iar dupa-amiaza vom vizita Muzeul National al Iranului, unde puteti vedea articole istorice fabuloase ce dateaza din anul 5000 i.Hr., care prezinta o scurta istorie a acestei uimitoare tari.
Vom vizita, de asemenea, Muzeul Covoarelor din Iran, ce gazduieste o colectie ametitoare de covoare persane colectate din intreaga tara si reprezentand secole de arta si indemanare extraordinare.

Cina si cazare la hotel Karoon 3* sau similar. Ziua 3: 3 martie Teheran - Kashan - Isfahan
Mic dejun.

Lasand Teheranul in urma, vom calatori spre sud spre Kashan, un oras renumit initial pentru productia de textile si ceramica, dar acum mai cunoscut pentru Fin Garden,  bazarul sau extins si hamamuri.


Fin Garden (un patrimoniu mondial UNESCO) este prima noastra oprire; o gradina persana relaxanta si impresionanta cu canale de apa care trec printr-un pavilion central. Exista, de asemenea, sansa de a cumpara niste apa de trandafir, o specialitate locala, in afara amplasamentului.


Apoi vom vizita Casa Traditionala Boroujerdi. Aceasta a fost construita acum aproximativ 130 de ani in timpul domniei dinastiei Qajar (1857) de celebrul arhitect iranian Ustad Ali Maryam. Proprietarul a fost Haj Seyed Hasan Natanzi, un cunoscut comerciant care in mare parte s-a ocupat de oamenii din orasul Boroujerdi. Acesta este motivul pentru care casa este cunoscuta sub numele de Casa lui Boroujerdi.
 

Dupa aceea vom vizita zona bazarului, un complex larg raspandit cu hamamuri si moschei; un hamam a fost transformat intr-o ceainarie traditionala, unde ne vom opri pentru cei care au nevoie de o pauza de la cumparaturi.


Apoi vom continua calatoria spre Isfahan. Capitala secolului al XVII-lea al Imperiului Safavid, Isfahan a fost unul dintre cele mai mari orase ale lumii – izbitor din punct de vedere arhitectural, bogat dincolo de orice imaginatie si puternic din punct de vedere politic, cu europeni, otomani, indieni si chinezi care veneau la curtea sa - inima unei vast Imperiu Persan care se intindea de la raul Eufrat in actualul Irak pana la raul Oxus din Afganistan. Intr-adevar, maretia sa a inspirat proverbul rimat, "Isfahan nesf e jahan" (Isfahan este jumatate din lume).


Cina si cazare la hotel Khaju 4* sau similar. 

Hotelul este situat in inima centrului istoric, in proximitatea celor 33 de poduri cunoscute ale orasului. Este unul din cele 4 hoteluri de top, oferind servicii de cea mai inalta calitate! 


Ziua 4: 4 martie Isfahan

Mic dejun. 

Astazi vom incepe explorarea in Piata Imam. Acest sit din secolul al XVII-lea este unul dintre cele mai mari spatii publice din lume. Aici, in piata, vom vizita Moscheea Shah din secolul al XVII-lea, venerata ca o capodopera a arhitecturii islamice si usor de recunoscut prin lucrarile sale minunate de faianta si cupola maiestuasa. De asemenea, vom vizita Moscheea Seic Lotfollah, cunoscuta si sub numele de Moscheea Doamnelor, deoarece a fost construita pentru haremul Sahului, renumita pentru plafonul cu cupole viu colorate, unde lumina creeaza imaginea unui paun.

In Palatul Ali Qapu, va veti minuna de camerele de muzica frumoase si de balcoanele in care regii Safavid stateau sa se bucure de meciurile de polo desfasurate in piata de mai jos. Vom incheia explorarea din piata vizitand Bazarul Qeisarieh. Cu sute de furnizori locali care sunt specializati in artele si mestesugurile traditionale, este un loc minunat pentru a face cumparaturi pentru produse de olarie, bijuterii si jocuri de masa incrustate delicat.
 

Urmatoarea vizita va fi la Palatul Chehel Sotun. Situat intr-un parc amenajat si impadurit in fata unei piscine linistite, acest pavilion gratios a fost construit de Shah Abbas al II-lea pentru divertisment si receptii la curte. Intrand intr-o poarta cu douazeci de coloane zvelte din lemn, veti descoperi sali infrumusetate cu fresce, picturi si mozaicuri, punctul culminant fiind Sala Oglinzilor, care e deosebit de uluitoare!
In cartierul armenian al orasului, ne vom scufunda mai mult in istoria complexa a regiunii, deoarece vom vizita mai multe biserici, inclusiv Catedrala Vank din secolul al XVII-lea, cu interiorul luxos decorat si amestecul unic de elemente arhitecturale islamice si europene.

Cina si cazare la hotel Khaju 4* sau similar. 
 Ziua 5: 5 martie Isfahan - Naein - YazdMic dejun. 

In aceasta dimineata vom vizita cateva dintre frumoasele poduri vechi, seculare, inca elegante, care se intind pe raul Zayandeh. Podul Shahrestan din secolul al XIV-lea evoca cele mai mari apeducte ale Romei antice, fiind cel mai vechi pod din Iran. Alte poduri faimoase de pe raul Zayandeh sunt Sio-ce-pol si Khaju. Sub pod exista anumite porti pentru a lasa apa raului Zayandeh sa curga in primavara, iar deasupra portilor exista arcade pietroase care ofera un loc acustic excelent pentru fiecare om care doreste sa cante. Puteti gasi intotdeauna un barbat sau un grup de barbati care canta sub pod. Melodiile sunt de obicei despre tradare sau iubire neimpartasita. Aveti sansa sa discutati cu acesti barbati si sa le ascultati melodiile.

Lasand in urma Isfahan, prima oprire in aceasta dimineata va fi in Na’in, o comunitate straveche cu origini care dateaza din secolul al VIII-lea, unde vom vizita Moscheea Jameh din Naien.
 

Apoi vom continua pana in micul oras Meybod, unde primul lucru care va iesi in evidenta va fi arhitectura sa monocroma uimitoare, construita din caramida desertului. Insa, asezat de-a lungul unei vechi rute comerciale, Meybod ofera o serie de locuri fascinante de vizitat, inclusiv caravanserai. Construit in stil tipic Safavid, acest han de desert vechi are veranda, pasaje umbrite si aproape 100 de camere - unele dintre acestea sunt acum utilizate ca ateliere artizanale. La casa de gheata locala veti afla despre constructia de argila groasa si camera subterana, care le-a permis rezidentilor locali sa pastreze gheata si alimente inainte de refrigerare - chiar si in timpul caldurii intense a desertului din vara!

Cina si cazare la hotel Fazeli 3* sau similar. 

Hotelul are o locatie excelenta in centrul orasului, la o scurta distanta de mers pe jos de centrul vechi. Serviciile sunt minunate, iar micul dejun este delicios! 


Ziua 6: 6 martie Yazd

Mic dejun.

Yazd
este unul dintre cele mai vechi orase din Iran locuite continuu. Silueta ei este punctata de turnuri minaret ingenios concepute, care capteaza briza desertului pentru a racori casele in lunile calduroase de vara. Yazd este, de asemenea, centrul comunitatii Zoroastrian din Iran, care este locul de unde vom incepe vizita.
 

La Turnul Tacerii vom afla despre una dintre traditiile acestei religii anteislamice. Pana la mijlocul anilor 1900, mortii au fost transportati in acest turn, unde au fost lasati sa se descompuna si sa fie devorati de pasari. Traditia zoroastriana considera ca un trup decedat este „necurat”, iar acest proces de excarnatie impiedica contactul cu focul sau pamantul - ambele fiind considerate sacre.


 

 La Templul Focului Zoroastrian, inca activ, vom vedea o flacara despre care se spune ca arde de 1.500 de ani. Este un important loc de pelerinaj pentru credinciosi, iar aici ghidul nostru expert va oferi  informatii suplimentare despre una dintre cele mai vechi religii monoteiste din lume.


In Piata Amir Chakhmaq vom vedea o Hussainiya foarte impresionanta - o sala de congregatie pentru ceremonii de pomenire a Shiei. Cu trei niveluri de alcovuri, toate perfect proportionate, fatada este unul dintre cele mai fotografiate locuri din oras.
Urmatorul loc pe care-l vom vizita este Moscheea De Vineri, construita in 1324, unde puteti privi cele mai inalte minarete din tara.

 

Printre multe alte situri istorice care pot fi vazute in Yazd se numara frumoasele case vechi si Gradina Dowlat Abad. Stand langa piscina lunga reflectorizanta a gradinii, veti fi umbriti de chiparosi antici. Inaintea noastra se va deschide un pavilion hexagonal din secolul al XVIII-lea, cu o vitralie frumoasa si un turn vantos gratios - cel mai inalt din Iran. In preajma sunt pomi fructiferi infloriti si alte plante si copaci ornamentali.

Cina si cazare la hotel Fazeli 3* sau similar. 


Ziua 7: 7 martie Yazd - ShirazMic dejun.

Astazi, avem o zi intreaga de condus pentru a ajunge la destinatia noastra din Shiraz, cu opriri pe drum pentru a vizita mai multe dintre spectaculoasele locuri pe care Iran le ascunde.
In primul rand, vom vizita Pasargadae, un patrimoniu mondial UNESCO, Mormantul lui Cyrus cel Mare si fosta capitala a Imperiului Achaemenid. Vom petrece ceva timp explorand acest loc superb, unde avem o panorama excelenta, de unde putem privi peste sit spre zona inconjuratoare.

De aici, vom merge mai departe pana la Naqsh-e-Rustam, necropola unde Darius si urmasii sai sunt ingropati. Sculptat in partea unei faleze, situl este extraordinar prin amploarea si ambitia sa pura.
 

 Apoi, ne vom opri pentru a vizita Legendarul Oras Persepolis, fosta capitala a lui Darius cel Mare care a fost fondata in 512 i.Hr. In lumea antica nu a existat o constructie mai impresionanta decat Persepolis, cu exceptia probabil a Karnakului din Egipt. Darius a construit terasa, Apadana (sala mare de audienta), Tachana (un palat) si Scarile Monumentale; fiul sau, Xerxes, a adaugat Haremul si Sala celor 100 de coloane. Alexandru cel Mare a intrat in Persepolis in ianuarie 330 i.H.
Desi este doar o umbra a ceea ce a fost odata, stalpii, terasele si sculpturile in ascensiune din Persepolis raman inca in picioare, dar probabil cele mai impresionante sunt basoreliefurile care aliniaza situl, spunand povestea guvernatorilor si regilor antici care au venit in Persepolis pentru a aduce tribut imparatilor persani.
 
Cina si cazare la hotel Elysee 4* sau similar.

Hotelul este localizat in partea moderna a orasului, aproape de cele mai bune centre comerciale. Hotelul iese in evidenta prin darul de a te face sa te simti ca la tine acasa, intreg staff-ul fiind foarte prietenos, iar micul dejun bogat si  delicios!


Ziua 8: 8 martie Shiraz -ZIUA FEMEII

Mic dejun. 

Astazi sarbatorim ziua femeii prin vizite la obiective turistice deosebite: vom vizita Moscheea Nasir-al-Mulk (Moscheea Roz) care se afla la cativa pasi de Vakil Bazaar. A fost construita la comanda lui Mirza Hassan Ali Nasir-al Mulk (unul dintre domnii dinastiei Qajar); a fost nevoie de 12 ani pentru a o finaliza in 1888. Interiorul sau dezvaluie o magnifica capodopera a designului cu culori uimitoare. Acesta este un spatiu in care lumina si inchinarea se impletesc. Moscheea prinde viata odata cu rasaritul soarelui, iar culorile danseaza pe parcursul zilei, ca un vartej. Se reflecta pe pamant, pe ziduri, pe arcade si pe turnuri. Reflecta chiar si vizitatorii ca si cum o minge colorata este lovita de prima raza de soare si ar fi explodat in mii de fluturi peste tot.

Vom continua explorarea in Shiraz, la frumoasa Gradina Narenjestan cu parfum de portocale, contruita in secolul 19, in timpul dinastiei Qajar.
 Apoi vom vizita Cetatea Karim Khan care a fost construita in timpul dinastiei Zand.
Vom avea timp sa exploram si sa facem cumparaturi in Vakil Bazaar, ce gazduieste zeci de magazine, curti frumoase, ba chiar o caravanserai antica.

Apoi vom incheia vizita cu o nota linistita in minunata gradina-mormant al lui Sa´adi si cea din Hafez, doi dintre cei mai remarcati poeti ai Iranului care simt gustul literaturii persane. Hafez este unul dintre marii poeti care a impresionat pe toata lumea cu maiestria sa. Poeziile sale ne ofera un sentiment special, iar pacea din mormantul sau este cu adevarat remarcabila. Sa’adi este un poet, un filozof si un mistic cunoscut drept tatal turismului alternativ. Cu aproximativ sapte secole in urma, a calatorit in diferite tari si orase. Apoi, a adunat toate experientele sale in versuri si proza rimata in doua carti numite Boustan si Golestan. Aceste doua carti ofera multa inspiratie si informatii. Vom avea ocazia sa omagiem mormintele acestor mari poeti.

Cina si cazare la hotel Elysee 4* sau similar.Ziua 9: 9 martie Shiraz - Bucuresti

Cu mintea plina de imagini ale peisajelor, moscheelor, palatelor, gradinilor si zambetele oamenilor intalniti pe parcurs, ne vom indrepta spre casa.

Vom porni spre aeroport si ne vom imbarca pe zborul Shiraz-Bucuresti, cu escala.

Atentie: Pasapoartele trebuie sa fie valabile minim 6 luni de la data returului! Va multumim frumos! 

 


Locatie Denumire Nr. stele Tip camera
Teheran Karoon sau similar 3* Dubla standard
Isfahan Khaju sau similar 4* Dubla standard
Yazd Fazeli sau similar 3* Dubla standard
Shiraz Elysee sau similar 4* Dubla standard
Ruta Data decolarii Data aterizarii Companie
Bucuresti -> Doha 00:35 01.03.2022 05:10 01.03.2022 Qatar
Doha -> Teheran 07:40 01.03.2022 11:10 01.03.2022 Qatar
Shiraz -> Doha 06:15 09.03.2022 06:00 09.03.2022 Qatar
Doha -> Bucuresti 07:20 09.03.2022 12:15 09.03.2022 Qatar
Orele de zbor sunt ore locale. Pot interveni modificari din partea companiei aeriene.

1740€ Reducere -250€
1490€
/pers. taxe incluse

Servicii incluse:

 • Taxe aeroport
 • Zbor international Bucuresti - Teheran (in conexiune)
 • Zbor international Shiraz-Bucuresti (in conexiune)
 • Ghid local vorbitor de limba engleza
 • Asistenta si traducere din partea agentiei pe intreaga durata a deplasarii prin insotitorul de grup
 • Bagaj de mana si bagaj de cala (30 kg.)
 • Transfer aeroport-hotel in Teheran
 • Transfer hotel-aeroport in Shiraz
 • 8 nopti cazare hoteluri de 4* si 3* atent selectionate din care:
 • 2 nopti Teheran hotel 3*
 • 2 nopti Isfahan hotel 4*
 • 2 nopti hotel 3* Yazd
 • 2 nopti Shiraz hotel 4*
 • 8 mic dejun la restaurantele hotelurilor
 • 7 cine la restaurantele hotelurilor
 • Transport cu autocar pe toata durata excursiei
 • Taxele de intrare la obiectivele din program, respectiv:
 • Teheran: Palatul Golestan, Muzeul National al Iranului, Muzeul Covoarelor
 • Kashan: Fin Garden, Casa Traditionala Boroujerdi
 • Isfahan: Piata Imam, Moscheea Shah, Moscheea Doamnelor, Palatul Ali Qapu, Bazarul Qeisarieh Palatul Chehel Sotun, Catedrala Vank, Podul Shahrestan,
 • Podurile Sio-ce-pol si Khaju; Na’in: Moscheea Jameh
 • Yazd: Turnul Tacerii, Templul Focului Zoroastrian, Piata Amir Chakhmaq, Moscheea De Vineri, Gradina Dowlat Abad
 • Patrimoniul Mondial UNESCO Pasargadae, Mormantul lui Cyrus cel Mare, Naqsh-e-Rustam, Persepolis
 • Shiraz: Moscheea Nasir-al-Mulk (Moscheea Roz), Gradina Narenjestan, Cetatea Karim Khan, gradina-mormant al lui Sa´adi si Hafez.

Nu sunt incluse:

 • Taxa de viza electronica Iran si procesare acte, 95 €/pers
 • Bacsis ghizi si soferi locali
 • Asigurare medicala si storno (inclusiv clauza covid)

Observatii:

 • Persoanele care au viza de Israel aplicata pe pasaport nu vor putea obtine viza pentru Iran.
 • Daca aveti pe pasaport stampila de Israel, trebuie sa va asigurati ca va trece minim un an pana la data intrarii in Iran!
 • Pasaportul trebuie sa fie valabil minim 6 luni de la data returului in tara!
 • Acte necesare: - pasaport, cazier judiciar, 2 foto tip pasaport, pe fond alb (pozele trebuie facute fara ochelari)
 • - adeverinta medicala cu specificatia "clinic sanatos" sau "apt de calatorie".
 • Avem disponibil partaj Domn si partaj Doamna
 • Oferta este valabila in limita locurilor disponibile la tariful afisat!
 • Compania aeriana si orele de zbor pot suferi modificari dar vor fi similare